Szlovák cég alapítás

Facebook

E-mail

Copyright © 2023 Law&Business s.r.o.
Minden jog fenntartva.

8.00 - 16.00

Elérhetőek vagyunk munkanapokon

+421 918 478 534

Amennyiben kérdése van, hívjon bátran!

Facebook

Keresés
Menu
 

Újdonságok a szlovák Kft.-nél

Law & Business - Szlovák Cég Alapítás > Cégalapítás  > Újdonságok a szlovák Kft.-nél

Újdonságok a szlovák Kft.-nél

Megszűnik a szlovák elvárt adó (licensadó vagy minimáladó)

  1. január 1-től megszűnik a szlovák Kft.-k kötelezettsége a minimális elvárt adó kapcsán. Mit is jelentett ez? A szlovák társaságoknak a elvárt adót kellett fizetniük abban az esetben, ha nyereségük adója nem érte el a minimális elvárt adó mértékét. Tehát ha pl. a társaság nem mutatott ki semmilyen gazdasági tevékenységet, vagy az évet veszteséggel zárta, mindenképp terhelve volt az elvárt adó mértékével. A minimáladó mértéke 480,- EUR a nem áfa regisztrált cégeknél, 960,- EUR az áfa regisztrált cégeknél, melyek forgalma nem haladta meg az évi 500.000,- EUR-t és 2880,- EUR az áfa regisztrált cégeknél, melyek forgalma meghaladta az évi 500.000,- EUR-t. Az elvárt adó utoljára a 2017-es év utáni adóbevallás során terheli a szlovák cégeket. A rendelet értelmében viszont a társaság megalakulásának évében nem kell elvárt adót fizetni, tehát ez az adó már nem terheli azokat a gazdasági társaságokat, amelyek 2016 december 31-e után keletkeztek.

 

Emelkedik a szlovák minimálbér

  1. január 1-től emelkedik a bruttó minimálbér 435,- EUR-ról, 480,- EUR-ra, amely 10,35%-os emelkedést jelent (ez óránkénti minimum bruttó 2,759 EUR fizetés).

Az alkalmazottakat munkaszerződéssel, vagy ún. egyszerűsített munkavégzési szerződéssel lehet alkalmazni (azonos járulékos teherrel jár). A munkavállaló viszont alkalmazható rövidebb munkaidőre is (akár napi 1 órára is), így a járulékok is arányosan csökkennek. A munkáltatónak a munkavállalót legkésőbb a munkavégzés kezdete előtti napon be kell jelenteni az illetékes hivatalnál.