Szlovák cég alapítás

Facebook

E-mail

Copyright © 2023 Law&Business s.r.o.
Minden jog fenntartva.

8.00 - 16.00

Elérhetőek vagyunk munkanapokon

+421 918 478 534

Amennyiben kérdése van, hívjon bátran!

Facebook

Keresés
Menu
 

Szlovák lakcímről általánosan

Law & Business - Szlovák Cég Alapítás > Szlovák lakcím  > Szlovák lakcímről általánosan

Szlovák lakcímről általánosan

Szlovákiában a lakcím ügyintézés az idegenrendészeten kezdődik, ahol a lakcímet kérvényező személynek személyesen jelen kell lennie. Szükség van a kérvényező személy érvényes személyi igazolványára vagy útlevelére, 2db 3 x 3,5 cm méretű arcképet ábrázoló fényképre, kitöltött formanyomtatványra, felmutatás céljából 200,- EUR készpénzre, európai úniós egészségbiztosítási kártyára és a lakhelyet biztosító bérleti szerződésre vagy tulajdonlapra (amennyiben saját tulajdonban van az ingatlan). Fontos tudni, hogy habár általánosan Szlovákiában a bérleti szerződésen nem megkövetelt az aláírások hitelesítése, ezesetben külön törvényi rendelet van arról, hogy a bérleti szerződésen az aláírásokat hitelesíteni kell. Szlovákiában a hitelesítést anyakönyvvezető vagy közjegyző végezheti el.

 

A kérvény benyújtását követően az idegenrendészet értesíti a kérvényezőt a lakcímkártya megérkezéséről, amelyet személyesen lehet átvenni az illetékes járási idegenrendészeten. Elsőkörben a tartózkodási engedélyt legfeljebb 5 évre adják meg, amelyet a meghosszabításnál lehet határozatlan időre kérvényezni.

 

Ajánljuk, hogy az ügyintézéshez kérjenek segítséget olyan szolgáltatótól, aki jártas ezen témakörben és megfelelő gyakorlattal rendelkezik. Ebben az esetben szükség van egy hitelesített aláírással ellátott meghatalmazásra is. A szolgáltatás igénybevételének előnye, hogy szlovákul beszélő munkatárs ellátogat a kérvényezővel az illetékes idegenrendészetre és a lakcímkártya átvételét is bebiztosítják a kérvényezőnek, így nem kell másodszor is elutazni a járási idegenrendészetre. A kérvényezőnek nagy segítségére lehetnek ezen szolgáltatás mellett a szlovák bérleti szerződes elkészítésében és a lakhely keresésben is (akinek nincs saját ingatlanja Szlovákiában). A szolgáltatás összköltsége változó, általában az illetékekkel, 2x útiköltséggel a járási idegenrendészetre és a szolgáltatást nyújtó társaság díjával kell számolni, amely általában összesen 350-500 EUR körül mozog.

 

A fentebb leírtak az európai únión belüli állampolgárra, mint kérvényezőre vonatkoznak.