Szlovák cég alapítás

Facebook

E-mail

Copyright © 2023 Law&Business s.r.o.
Minden jog fenntartva.

8.00 - 16.00

Elérhetőek vagyunk munkanapokon

+421 918 478 534

Amennyiben kérdése van, hívjon bátran!

Facebook

Keresés
Menu
 

Szlovák cégek ÁFA regisztrációjáról

Law & Business - Szlovák Cég Alapítás > Könyvelés  > Szlovák cégek ÁFA regisztrációjáról

Szlovák cégek ÁFA regisztrációjáról

Új társaságok:

A szlovák Kft.-k alapesetben nem rendelkeznek EU-s adószámmal, csak általános adószámot kapnak, ezért nem vásárolhatnak nettóban, ill. nem igényelhetik vissza a kifizetett ÁFA-t. Ezen társaságok nem dolgoznak ÁFA-val és a számláik sem tartalmazzák az ÁFA-t. Kisebb forgalmú szolgáltatást végző társaságoknál ez előnyt is jelenthet, mivel a szolgáltatásuk így olcsóbb (nem emelkedik az ár az ÁFA tartalmával). A szlovák jogszabályzat értelmében, amennyiben a társaság eléri egymást követő 12 hónapon belül a 49.790,- EUR forgalmat (nem hasznot), kötelezettsége keletkezik arra, hogy az illetékes adóhivatalnál ÁFA regisztrációt nyújtson be, tehát ÁFA körbe lépjen.

 

  • §7 regisztráció, avagy fehér kártyás EU-s adószám:

Ez a forma nem ismert Magyarországon, legalábbis kevesen tudnak róla. Ez a forma külföldön teljes értékű EU-s adószámnak tűnik (a VIES rendszer szerint is) és nettós vásárlásra is jogosít, azonban Szlovákiában be kell fizetni a külföldön vásárolt árura és szolgáltatásra a szlovák 20%-os ÁFA-t. A szlovák ÁFA megfizetése kötelező, függetlenül attól, hogy az áru a társaság raktárkészletében marad, vagy eladásra kerül. Általában ezt úgy magyarázzuk, hogy a Szlovák állam felé megfizetett ÁFA beépül az eladási árba (mivel eladásnál a társaság úgy viselkedik mintha nem lenne ÁFA regisztrált és a számlán sincs ÁFA tartalom). Gyakori, hogy ez a rendszer előnyös a társaságoknak, mivel:

 

  • amennyiben egy társaság pl. Magyarországról vásárol árut, azt nettóban, 27%-al olcsóbban veszi meg, majd Szlovákiában befizeti a 20% ÁFA-t (így spórolt 7%-ot) és az árut végső felhasználóknak (fogyasztóknak) értékesíti, akik mindenképp megfizetnék az ÁFA-t, vagy
  • amennyiben egy társaság szolgáltatást végez és pl. Magyarországról vasarolja a szolgáltatáshoz szükséges kellékeket (számítástechnikai cikkek, iroda-berendezések stb.), azt nettóban, 27%-al olcsóbban veszi meg, majd Szlovákiában befizeti a 20% ÁFA-t (így spórolt 7%-ot).

 

Ez a forma nem előnyös az EU-s országok közti áru-forgalomnál, valamint akkor sem, ha a vásárló partnerek ÁFA regisztráltak. Az eladott árut nem lehet nettóban értékesíteni, valamint az eladott áruból a vásárló partner nem tudja az ÁFA-t visszaigényelni.

 

  • §4, avagy rózsaszín kártyás teljes értékű EU-s adószám:

Ez a Magyarországon is ismert verzió. Nettós áruforgalmat és szolgáltatást biztosít az EU-s tagállamokon belüli partnerek között (amelyek szintén EU-s adószámmal rendelkeznek). A raktárkészletben nem áll az ÁFA mértéke. A társaság tulajdonában lévő gépkocsik (személygépkocsik is) teljes ÁFA-ja visszaigényelhető, valamint üzemanyag ÁFA-ja is (benzin, gázolaj, gáz).

 

Fontos tudni! Új szlovák társaságot nem lehet ilyen ÁFA regisztrációval ellátni, mivel indokolni kell, hogy miért van szüksége ilyen adószámra. Az indokokat törvény szabályozza, ilyen pl. a már meglévő gazdasági tevékenység (áruforgalom, szolgáltatási tevékenység lebonyolítása, haszon kimutatása stb.), EU-s adószámmal rendelkező megbízható partnerek mejelölése, üzleti terv elkészítése, kérdőív megválaszolása, formanyomtatványok leadása, stb.. Ez a folyamat Szlovákiában legalább 2-3 hónapot vesz igénybe és jelentős kiadásokkal jár (székhely, könyvelés, nyereségadó stb.). Ez az oka, amiért a kész, rózsaszínkártyás társaságok lényegesen drágábbak, mint egy új cég megalapítása, vagy kész, fehér kártyás cégek megvásárlása. Fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet arra, hogy kész cég vásárlásakor ügyelni kell a biztonságra. Igaz, az adóügyi elmaradások az állami szervekkel szemben lekérhetőek, a könyvelés helyessége felülvizsgálható (viszont jelentős ismereteket követel), de, hogy minden dokumentum le lett-e adva a könyvelőnek és nem “bukkan” fel a későbbiekben adóság, arra sajnos nincs garancia. Az említett okokból nem érdemes spórolni, megbízható forrásból és garanciával szabad csak kész céget vásárolni (pl. ügyvédi garanciával).