Szlovák cég alapítás

Facebook

E-mail

Copyright © 2023 Law&Business s.r.o.
Minden jog fenntartva.

8.00 - 16.00

Elérhetőek vagyunk munkanapokon

+421 918 478 534

Amennyiben kérdése van, hívjon bátran!

Facebook

Keresés
Menu
 

DIÓHÉJBAN A SZLOVÁK Kft.-RŐL

Law & Business - Szlovák Cég Alapítás > Cégalapítás  > DIÓHÉJBAN A SZLOVÁK Kft.-RŐL

DIÓHÉJBAN A SZLOVÁK Kft.-RŐL

Miért Szlovák Kft.?

  • Az adóalapot csökkentő költségek bővebbek és kevesebb adminisztrációt igényelnek, valamint nem kell ÁFA-s számlát kérni az 1000,- EUR-t nem meghaladó összegeknél, így a nyugta elegendő az ÁFA visszaigényléshez és a költség elszámoláshoz is. Elszámolható a nem a társaság tulajdonában lévő gépkocsi használati költség. A szolgálati utak költségtérítése, valamint a napidíjak adómentesen elszámolhatók.
  • Az alaptőke 5000,- EUR, amelynek megfizetését elég nyilatkozattal alátámasztani, nem kell bankszámlára helyezni. Az alaptőke az alapítás után felhasználható (elkölthető), vagy a társaság pénztárában tartható.
  • Nincsen pénztárt érintő összeghatár, csak az egyes kifizetések és bevételek készpénzben történő tranzakciók nem haladhatják meg az 5000,- EUR-t.
  • Nincs iparűzési adó.
  • Szlovákiában vásárolt személygépkocsik ÁFA-ja visszaigényelhető, csak úgy, mint az üzemanyag ÁFA-ja is (benzin, gázolaj, gáz).
  • Az ügyvezetőknek nem kell munkaviszonyban lennie a társasággal akkor sem, ha más munkaviszonya nincsen.
  • Az alkalmazottak utáni járulékok hasonlóak, mint Magyarországon, viszont köthető rövidebb munkaidejű szerződés (pl. napi 1 óra), így a járulékok is arányosan csökkennek.
  • ÁFA fizető szlovák társaság ÁFA mentesen (nettósan) szállíthat ÁFA fizető Európai uniós tagállambeli partnereknek, ill. ha a partner nem ÁFA fizető, akkor a 20%-os szlovák ÁFA-val számlázhat.

 

Adókról:

  • Iparűzési adó
  • Osztalék-adó  januártól 7% és nincs további egészség-pénztári járulék.
  • Ingatlan-átruházási adó nincs.
  • Vagyonszerzési illeték nincs.
  • Ajándékozási adó
  • Jogi személyek jövedelemadója 22%.
  • ÁFA Szlovákiában 20%.
  • Gépjárműadó Szlovákiában forgalomba helyezett és a vállalkozásban használt gépkocsik esetében van (bővebb információkért állunk rendelkezésére), súlyadó nincs.

 

Mikor nem szlovák Kft.?

Akik magyarországi telephelyhez kötődően működnek, vagy a tevékenység kizárólag magyarországi ingatlanhoz kötődik, ill. kizárólag magyarországi társaságoknak végeznek szolgáltatásokat (pl. tanácsadást), szlovák Kft-t nem érdemes alapítani, mivel a Magyarországon végzett tevékenységükből Magyarországon kell adózniuk. Természetesen ezekben az esetekben is átgondolandó, hogy amennyiben egy szlovák cég beszállítóként dolgozna magyarországi partnereknek, milyen nyereség keletkezne a szlovák társaságban, amelyet Szlovákiában kellene megadózni.

 

Ki lehet és milyen feltételekkel ügyvezető szlovák társaságban?

Bárki, aki az Európai unió területén lakhellyel rendelkezik lehet egy szlovák Kft.-ben ügyvezető. Vigyázat! Nem kell, hogy EU-s állampolgár legyen, elég, ha bejegyzett állandó, vagy ideiglenes lakhellyel rendelkezik az EU területén.

Az ügyvezetőknek nem kell munkaviszonyban lennie a társasággal akkor sem, ha más munkaviszonya nincsen és nem kell semmilyen bevételének lennie az ügyvezetői poszt betöltéséért. Így semmilyen kötelezettsége nincsen az egészségbiztosító, vagy a szociális biztosító felé.

 

A szlovák osztalék adózása Magyarországon:

Több online fórumon találkoztunk szlovák cégalapítás ellenes megnyilvánulásokkal, amelyben leggyakrabban a magyar jogszabályokat taglalják, amely szerint a külföldön kapott osztalékokból Magyarországon kellene a szlovák társaság tagjainak adózniuk. Ezt természetesen nem szeretnénk cáfolni, mivel ez így van, viszont a magyar adóból leszámítható a Szlovákiában befizetett osztalékadó. Ebben a témában kulcsfontosságú tény az is, hogy a magyarországi Kft.-kel ellentétben Szlovákiában számottevően tágabb lehetőségekkel rendelkeznek a Kft.-k az adóalap és az osztalék törvényszerű csökkentésére.